“Caldura” finlandeza

POSTED IN contemporary poetry, essays July 24, 2017

20170721_123100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Caldura” finlandeza

 

„Bucura-te de lucrurile marunte. Într-o buna zi s-ar putea sa privesti înapoi si sa descoperi ca erau cele mai importante lucruri.” Robert Brault 16 iulie 2017, Kotka, Finlanda.

 

Mottoul ales pentru corespondenta de astazi este definitoriu pentru modul în care locuitorii din Kotka si foarte multi turisti care s-au implicat si au participat la activitatile derulate în cadrul Tall Ships Races 2017.

Am scris odata ca în general ne plac comparatiile, între diferite elemente pentru ca ne dau imaginea unei stari de fapt, a unor situatii sau a profesionalismului si valorii unor oameni. Astfel, daca activitatile de la Halmstad le-am comparat cu cele derulate la SAIL Den Hender 2017, balanta înclinând fara rezerve catre escala olandeza, de aceasta data, activitatile organizate la Kotka au fost de departe mai interesante si mai antrenante decât cele din Halmstad.

Derulate sub egida împlinirii în acest an, a 100 de ani de la declararea independentei Finlandei, activitivitatile din Kotka au fost numeroase, dinamice si parca tot orasul a fost cuprins de febra evenimentului. Micul orasel din cel mai estic golf din Marea Baltica, traversat de râul Kymi, a fost gazda activitatilor derulate în cadrul Tall Ships Regatta 2017, dupa o pauza de 10 ani; iar, spre bucuria autoritatilor locale, Kotka va reprezenta în urmatorul deceniu un port important pentru activitatile organizate de Sail Training International. Kotka este însa si cel mai nordic port din Europa unde a ajuns NS Mircea în marsurile sale de instructie si reprezentare.

Dupa o ploaie torentiala si rece, tot orasul s-a mobilizat si a participat la parada organizata în cadrul Festivalului Maritim; astfel, unii au defilat – aratând diversitatea de profesii, asociatii si obiceiuri din Kotka, iar ceilalti au umplut bulevardul central si au urmarit parada. Aceeasi multi locuitori i-au aplaudat pe cadetii de pe Mircea, la parada echipajelor, care au traversat tot orasul si au avut ca punct de final stadionul Arto Tolsa.

Chiar daca n-au câstigat premiul pentru cea mai frumoasa prezenta la parada, cadetii de pe Mircea au aratat sentimentul de mândrie ca reprezinta România, iar scandarile „Mircea”, „România” si „Finland” au fost aplaudate de locuitori. La Kotka, Mircea a fost din pacate, singurul ambasador al României si s-a descurcat mai mult decât onorabil, tinând cont de aprecierile formulate de vizitatori si de faptul ca multi dintre ei s-au oprit pe banca din fata bricului, sa-l admire. Dincolo de reprizele de ploaie din primele zile ale escalei, a fost cald la Kotka (maxim 23-24 grade, dar e ceva peste medie aici, în tara lui Mos Craciun), o caldura care parca s-a transferat si de la locuitorii orasului la echipajele participante. Echipajul NS Mircea s-a internationalizat si aici prin sosirea cadetilor polonezi, astfel ca acum avem la bord alaturi de cadetii români, cadeti din Bulgaria, China, Polonia si un student al Facultatii de Comunicare publica si interculturala în domeniul securitatii si apararii din cadrul Universita?ii Nationale de Aparare, aflat în stagiu de practica.

Într-o discu?tie interesanta, cineva spunea frumos ca nu-ti trebuie mult sa fii fericit. Iar ceea ce am vazut la Kotka – un oras în care am fost, recunosc, sceptic ca se pot întâmpla lucruri frumoase – înseamna în definitiv viata simpla si frumoasa, asa cum ar trebui sa fim în masura sa vrem sa ne-o facem fiecare dintre noi. Si poate nici nu trebuie sa a?steptam un moment special din viata noastra pentru a fi fericiti. Mircea se pregateste sa dea mola parâmelor care l-au legat de aceasta parte de Finlanda ?i sa ia drum spre alt port finlandez – mai obisnuit cu regatele organizate de Sail Training International – Turku.

Urmeaza acum parada navala de-a lungul coastei si apoi patru zile, în Cruise-In Company, în care vom fi cam singuri pe mare, deoarece la recomandarea organizatorilor, cvasitotalitatea velierelor vor face o escala de 2 zile fie la Tallin în Estonia, la Festivalul Maritim, fie la Hanko, Kasnäs sau Nagu-Nauvo, pe malul Finlandei. Cultura marinareasca este si aici la ea acasa si fiecare oras-port se bucura de prezenta velierelor.

„Un prieten este cineva care te cunoa?te asa cum esti, întelege ce ai fost, accepta ce ai devenit si te lasa sa cresti în continuare.” William Shakespeare.
Poate ca uitându-ne la calmul afisat de finlandezi, la felul în care par a valoriza lucrurile simple, vom avea întelepciunea sa vedem dincolo de lucrurile care par importante si nu sunt decât fire de nisip într-un desert, vom avea curajul sa renunsam la masti – pentru ca spunea Tudor Musatescu ca „în viata, joaca teatru numai cei care n-au niciun rol” si ca vom redescoperi ce înseamna încrederea si ne vom (re)gasi prietenii pe bric. Despre aventurile cadetilor de la bordul legendarului velier românesc, în corespondenta viitoare.

Pâna atunci, de la bordul lui Mircea va transmitem ca de obicei, dragoste, speranta si încredere!

 

CAPITAN-COMANDOR, MIHAI EGOROV

You must be login to post a comment. Click to login.

Loading