Eeva-Liisa Manner

RUKOUS / RUGACIUNE / PRAYER

RUKOUS / RUGACIUNE / PRAYER Tein sanoja savestaJa sanani olivat kuolleita. Puhalla niihin henkesi tuli, Mestari!Anna minun käteeni voimaja sydämeeni rakkaus – ja kenties silloinsavi elää. EEVA-LIISA MANNER ………………… RUGACIUNE Am făcut cuvinte din lutȘi cuvintele mele au fost moarte. Sufla-ți sufletul asupra lor, Stăpâne!Dă putere mainii melesi inimii mele dragoste –si poate atuncilutul va trai. ……………….. PRAYER I made...Read More »

Maisema Summasta (1940) / Landscape of Summa / Peisajul Summei

Maisema Summasta (1940) / Landscape of Summa / Peisajul Summei Taistelukentällä vallitsee rauha,synkkä rauha. Kranaattien kyntämän pellonja terässateen kaataman metsän ylläriippuvat pimeät pilvet,Suomen kohtalon pilvet,ja aution maan ja uhkaavan taivaan välillähengittää vain syvä murhe ja ahdistus. Rauha?Ei, tämä taistelu ei ole vielä lopussa!Jonakin päivänävavahtelee maa taaskin kuolemantuskasta,jonakin päivänä yhtyy lumeen vajonnut,ruostunut tykkisodan ukkospauhuun.Kerran...Read More »

Pro Viipuri (1940) / Pro Vyborg

Pro Viipuri (1940) / Pro Vyborg Yli paikan ja ajannään sinut, poltettu, hävitetty, ylpeä kaupunki:polttoroviostasi, yli lieskan ja pauhunroihuaa taivaalle Suomen leijona,jonka tuliharjaa vastenpiirtyy Torkkelin linnan ja sinivalkoisen viirinylväs taru:me kestämme. Läpi aution maiseman,Kranaatinräjähdysten saattelemanaKuljen savunsyömälle kotipihalle.Mitä talojättiläisen hiiltynyt luuranko,Kauhun kivettymä, vartioi.Pari mustaa savupiippua,Hiekkaa, soraa, tiilimurskaa,Kellarinikkunain onton silmäparin synkkä tuijotusKivijalan matalasta otsasta...Read More »

Valkea uni / White sleep / Somn alb

Valkea uni / White sleep / Somn alb Näin äsken kaunista unta: Tuli luokse mun äitini,Minun valkea äitini.Hän minua kädestä talutti.Oli Jumalan valtakuntanyt saapunut luoksenimukana äitini.Hän minua hiljaa hyväili. Hän katseli kirkkaudestaNiin kauan ja hellästimua, etäinen äitini.Hän minua otsalle suuteli. Hän, kotoisin valkeudesta,minun korvaani kuiskasi:”Sinä väsynyt lapseni,Olen vaikeilla teillä sun kanssasi.” EEVA-LIISA MANNER ……………… White sleep A...Read More »

HILJAISUUS / SILENCE / TACERE

HILJAISUUS / SILENCE / TACERE Hämärä hiljaisuus yli puiden sataa.Peltojen poikki katoaa kapea tieniinkuin sininen sauhu siniseen kaukaisuuteenja taivaan pelloille vie. Onni ja murhe on poissa. Ei ole elämää täällä,Kuolemaa ei ole – vain eräs Ikuinen,taivaan tavoin mi seestyy valoksi pääni päällä.Hyvä on lähellään olla väsyneen ihmisen. Hyvä on katsella tähtien kaikkeusrataa,Hyvä on...Read More »

NÄKY RAUNIOILLA / VIEW INTO THE RUINS / VEDERE ÎN RUINE

NÄKY RAUNIOILLA / VIEW INTO THE RUINS / VEDERE ÎN RUINE(13.3.1941) Kerran tunsit: ikuisuuden mereenvajonnut on kotikaupunkisi.Linnan varjo veteen haudanmustaankuvastui, kun alkoi pakoretkes.Autiossa satamassa turhaankiinnekohtaa taivaalta sa etsit.Verenpunaisena hulmus meren ääri,itätuuli vonkui yllä aavain.Levisi jo roihu hävityksensieluusi, sun sisimpääsi asti. Silloin kaikki oli sulta kuollut.Uneesi sen jälkeen usein kuulithartaat lyönnit tutun tornikellon.Vainajien...Read More »

MUSTAA JA PUNAISTA

MUSTAA JA PUNAISTA(1940) Viipuri,sinun raunioillasi vannoimme kerran:me palaamme!Emme jätä sinua yksinidän yöhön. Ja me rukoilimme taivasta avuksesi,mutta näimme vain aution taivaankuin palavan meren,ja mieliimme hiipi epäilys:palaammeko? milloin?Tähdet vapisivat vastaukseksija talojen sadat ontot silmät tuijottivat tyhjyyteen. Kun aloitimme matkan tuntemattomaan ja yöhön,kun jätimme taaksemme palavan kaupungin,kaiken sen, mikä meille oli läheistä ja rakasta,pysähdyimme ajattelemaanminkä...Read More »

TÄMÄ MATKA - 90-R / THIS JOURNEY / ACEASTA CALATORIE

    TÄMÄ MATKA – 90-R / THIS JOURNEY / ACEASTA CALATORIE   Hylätty taloAsumaton nainenTyhjä polkuVeräjä ei muista Puut riisuttuvatTaivaan koira kääntyyIkkunat peitetään Vuosi kypsyyOn syksyykahden päivän vingahtava kiertoennen talvikuuta.   EEVA-LIISA MANNER …………….. THIS JOURNEY An abandoned houseUninhabited womanan empty pathThe gate doesn’t remember The trees are strippedThe dog in heaven turnsThe windows are covered Is maturing the yearAutumn is herea...Read More »

HÄNET KIELSIN / PE EL L-AM NEGAT

  HÄNET KIELSIN / PE EL L-AM NEGAT Kuljin kadulla ihmisvilinässä, Iloisten, surullisten ja välinpitämättömäin kasvojen virtavieri ohitseni. Silloin tuli vastaani mies, jolla oli silmissään lempeä, kärsivä ilme ja jonka olemuksesta säteili taivaallinen kirkkaus. Hän ojensi minulle kätensä: Se oli lävistetty. ”Tule, lapsi, seuraa minua, minä näytä sinulle Tien.” Mutta minä pelästyinhänen lempeää ääntään...Read More »

PELKOA / FRICA

  PELKOA / FRICA Minä rakasta sumua. Miksi? Onko se turvallista?Ei, se on pelottavaa. Olen katsonut kättäni sumussa ja paennut sitä, sillä se on ollut vieras käsi, kuoleman käsi. Erään ystävän kasvot näin sumussa-vihreät, vieraat, kauheat kasvot. Miksi minä rakastan sumua? Sinne pakenen Jumalan vihaa. Sumussa ei taivas katselemaan pimeitä ajatuksia. EEVA – LIISA MANNER ……………. FRICA Iubesc...Read More »

’NEXT’
Loading